2011-03-04

Samhällsbyggnadsprocessen

Samhällsbyggnadsprocessen är en omfattande kurs, eftersom den är till för att visa vad programmet handlar om så att de som "kommit fel" ska inse det så snabbt som möjligt. Den innehåller juridik, hydrologi, ekologi, geologi, ekonomi, byggnadsteknik, materiallära, byggprocessprinciper och -system, arkitektur, stadsplanering och gud vet vad. Allt är rätt basic och det är inga svåra koncept att förstå, men det är ett kontinuerligt informationsmatande, samtidigt som man skriver uppsatser i grupp och håller i redovisningar och gör obligatoriska övningar. Mer djuplodande kurser om samma ämnen kommer i tvåan och trean, så man får fler chanser att lära sig ämnena.

Kursen är indelad i fyra ämnesområden: samhällsplanering, naturresurser, byggteknik samt ekonomi och filosofi.

Juridiken består främst av fastighetsjuridik och "plan- och byggjuridik". Kom ihåg att en fastighet i juridisk mening är ett markområde, inte en byggnad. Några exempel på vad juridiken berör:
  • Hur kan man bilda och ändra på fastigheter?
  • När får man ta mark i anspråk genom expropriation?
  • Vad får man bygga var (byggnadslov, detaljplaner o.s.v.)?
  • Hur går plangenomföranden till?
Hydrologin, geologin och ekologin smälter ihop lite och blir någon sorts kretsloppslära i naturresursdelen. Detta är inte så konstigt, eftersom de i allra högsta grad påverkar varandra. Här får man lära sig om miljögifter, global uppvärmning, dricksvattenresurser, malmer, jord... Har jag för mig. Men det är som sagt inte på så hög nivå.

Föreläsningar om byggprocesser minns jag som ganska flummiga. Det handlade mycket om att man kan påverka ett projekts utgång och kostnad mycket i tidiga skeden men nästan inte alls senare. Det är i stort sett det enda vettiga jag minns.

Materialläran och byggnadstekniken var däremot ytterst oflummig. Där var det raka puckar! Memorera detta:
Fasadbeklädnad, luftspalt, vindskyddsskiva, isolering, fuktspärr, eventuell OSB-skiva, gips. Minns också draghållfastheten för stål. Känner du igen en asfaltimpregnerad träfiberskiva? Vet du vad en Wood Wool Slab är och hur lättbetong tillverkas? Tvåtusen slumpmässiga fakta som nog ändå ses som allmänbildning i byggbranschen.

Ekonomin fann jag tråkig. Gör en nuvärdeberäkning. Jippie. Filosofin kändes som en inklämd (kanske t.o.m. påtvingad?) del av kursen. Den handlade dels om vilka risker man tillåter i byggande och hur man motiverar detta, men jag minns också teorier om hur man ska fördela välstånd. Nozick och Rawls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se